Tips & Trucks

bergen

February 13, 2014 1 comments 2302 Hits

Bergen zijn extreem, het is extreem fietsterrein. De beklimmingen zijn zwaar, het weer heftig en de afdalingen soms verraderlijk. Maar het is ook omdat het allemaal zo extreem is wij gek zijn op het fietsen in de bergen. Toch? Al zou het makkelijk zijn dan zouden we net zo goed een rondje polder, of een uurtje op de spinfiets kunnen rijden. Tien tips om prettig en veilig in de bergen te rijden.

 

Fietsen in de bergen

10 tips voor fietsen in het hooggebergte

door Rogier op 20 August om 18:16

Bergen zijn extreem, het is extreem fietsterrein. De beklimmingen zijn zwaar, het weer heftig en de afdalingen soms verraderlijk. Maar het is ook omdat het allemaal zo extreem is wij gek zijn op het fietsen in de bergen. Toch? Al zou het makkelijk zijn dan zouden we net zo goed een rondje polder, of een uurtje op de spinfiets kunnen rijden. Tien tips om prettig en veilig in de bergen te rijden.

Tip 1: Onderschat de bergen niet
Fietsen in de bergen is zwaar en in tegenstelling tot Nederland en België is een rondje fietsen als je eenmaal begonnen bent lastig afte snijden. Als je een lange tocht met meerdere beklimmingen gaat fietsen wees dan zeker van je zaak. Zorg dat je voldoende eten en drinken mee hebt en ga nooit zonder wat geld en een telefoon op pad. Wees ook zeker van je route, een foute afslag kan in de bergen zomaar uren meer fietsen betekenen. Wat reserve materiaal een toolkitje en een briefje met je naam, telefoonummer van achterblijvers en verblijfadres is ook niet overdreven mocht er wat gebeuren.

Tip 2: Zorg voor genoeg eten
Zorg dat je voldoende eten mee hebt en liever nog iets meer. Neem meer mee dan je gewend bent in Nederland of België. Bergop fietsen kost extreem veel calorieën en ook het aanpassen van je lichaam aan de temperaturen hoger op de berg kost veel energie. Tot overmaat van ramp ben je in de bergen op jezelf aangewezen. In een groepje rijden helpt je amper, dus als je de man met de hamer tegenkomt tijdens een klim dan heb je echt een probleem. Dus zorg voor voldoende eten!

Tip 3: Drink veel
Als het warm is dan is het logisch dat je veel wilt drinken in de bergen maar op gure dagen zult je niet het gevoel hebben vocht tekort te komen. Maar de ijle lucht zal ervoor zorgen dat je tijdens het ademen en zweten heel snel heel erg veel vocht verliest, en we weten allemaal dat vocht verlies voor een enorm prestatie verlies zorgt. Dus drink, drink en drink, ook als je geen dorst hebt. Als je wacht tot je dorst hebt, ben je te laat.

Tip 4: Zorg voor goed materiaal
Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor het materiaal zijn de bergen extreem. In de bergen schakelen we veel, veel meer dan in Nederland. Ook remmen we meer, langer en krachtiger dan in het vlakke land. Dus zorg dat alles goed in conditie is: remmen, velgen, banden. Als je een week in de Alpen zit en veel cols fietst check dan ook tijdens je week de remmen en je banden. Met 70 kilometer per uur een klapband krijgen of niet meer goed kunnen remmen is levensgevaarlijk, dus bij twijfel vervangen. 

Tip 5: Goede en warme kleding mee, altijd!
Zorg dat je altijd goede kleding mee hebt. In het dal kan het 25° zijn zonder wind, een paar uur later kun je op de col in de ijstregen of sneeuw zitten. Een wind/regenjack, een buffachtige hoofdband en in het voor en najaar een paar lange handschoenen zijn verre van overdreven. Bedenk dat jij met elke 100 meter klimmen ongeveer 1° Celsius verliest. Dus met een klim van 1000 meter is dat al zo'n tien graden. Niet te onderschatten.

Tip 6: Cool omhoog, warm naar beneden
Buiten het feit dat je goede kleding mee moet nemen in de bergen is het ook van belang om te zorgen dat je het tijdens de klim niet te warm krijgt. Want te koud tijdens de daling gaat vaak vooraf door te warm tijdens de klim (of je hebt echt veel te weinig kleding meegenomen). Neem de tijd om kleding uit te trekken tijdens of voor de klim (al in het dal). Teveel zweten zal je lichaam te snel afkoelen tijdens het dalen. Neem eveneens op de col de tijd om je weer goed aan te kleding. Beter even de voetjes aan de grond om klaar voor de klim of de afdaling te zijn dan klappertandend of oververhit op de fiets te zitten.

Tip 7: Een kransje groter
Het is zo stoer, en makkelijk gezegd in Nederland in de fietsenwinkel. Maar zorg dat je verzet soepel genoeg is. Liever een tandje groter dan dat je harkent omhoog moet. En als je dit kransje niet nodig hebt, prima, maar als het even wat minder gaat dan zul je blij zijn met zo'n groot tandwiel. Op moderne derailleurs zijn kransjes van 28, 29 en vaak zelfs 30 te monteren. Doen!

Tip 8: Rijd je eigen tempo bergop
Bergop rijden is zwaar, heel zwaar. In Nederland en België lukt het op de meeste beklimmingen nog wel om met hoogmoed boven te komen op een iets te hoge snelheid, alhoewel... Maar in de Alpen zal je te snel fietsen met extreem veel tijdverlies moeten bekopen. Rijd je eigen tempo, rijd een tempo wat je vol kan houden, heel erg lang. Laat je niet gek maken als je wordt ingehaald. Op je eigen ritme rijden is zeer belangrijk. Kijk niet teveel op je snelheidsmetertje, en probeer aan je lichaam te voelen of je goed rijdt. Als je de laatste kilometers merkt dat je over hebt kun je altijd aanzetten, dan zul je zien wie je allemaal weer terug inhaalt.

Tip 9. Rijd je eigen tempo bergaf
Net als bergop is ook bergaf verstandig om je eigen tempo te rijden. Rijd niet harder dan je veilig kunt (en niet wat je durft), en hou er rekening mee dat veel cols in de zomer ook druk zijn met auto's, campers en motoren. Neem geen onnodig risico en houd rekening met 'domme' automobilisten. Als je een goede daler voor je hebt kun je zijn wiel houden om zo van 'zijn lijn' te leren. Afdalen is een kwestie van ervaring en kunde. Het is te leren! Blijf echter aan de veilige kant, je bent niet alleen op de weg en als tweewieler ben jij de zwakste op de weg.

Tip 10: Geniet!
Geniet van de bergen. De bergen zijn een fantastisch speelterrein voor ons wielrenners. Mooie wegen, uitputtingsslagen en heldenverhalen het ligt allemaal voor het oprapen. Niets mooier dan een mooie bergcol op te fietsen. Ook als het een dag wat minder gaat en je je eigen record niet zoals gehoopt aan flarden rijdt, of als het lijkt alsof je wat versnellingen mist. Probeer nog steeds te genieten van de bergen en de natuur om je heen. De beklimming zal er alleen maar sneller door gaan. Je rijdt ook niet elke dag in de bergen.

Share it!

Contact

Bruno Vergauwen
Stationsplein 27

2880 Bornem
GSM : 0486/43.74.18

Email:brunovergauwen007@hotmail.com